مشاوره تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، آکادمی آموزش، کنکور

روش مبارز با خستگی کنکور

کد خبر : 114  |  زمان ارسال : جمعه 17 فروردین 1403
با توجه به این که پروسه ی کنکور، مدت زمان نسبتا طولانی ای دارد، خستگی و ناامیدی به ویژه در ماه های پایانی آن امری بدیهی است. در ابتدا لازم است در صورت بروز هر یک از این احساسات از آن نترسیم و آن را بپذیریم؛ سپس با به کار بستن راه حل های مناسب اثر آن را کم کنیم. در این مقاله در مورد نحوه ی مقابل با این موضوع صحبت شده

روش مبارزه با خستگی کنکور

چگونه با احساس ناامیدی و خستگی در ماه های پایانی دوران کنکور مقابله کنیم؟

با توجه به این که پروسه ی کنکور، مدت زمان نسبتا طولانی ای دارد، خستگی و ناامیدی به ویژه در ماه های پایانی آن امری بدیهی است. در ابتدا لازم است در صورت بروز هر یک از این احساسات از آن نترسیم و آن را بپذیریم؛ سپس با به کار بستن راه حل های مناسب اثر آن را کم کنیم.

یکی از دلایلی که بیشتر اوقات به دانش آموزان توصیه می شود که حتی قبل از شروع این مسیر، برای خود هدف انتخاب کنند این است که در چنین روز هایی فکر کردن به هدفی که برای آن تلاش می کرده اید می تواند یک نیروی محرکه باشد. همچنین برای دانش آموزانی که یک مسیر پیوسته را با تلاش هدفمند خود طی کرده اند با نگاهی به گذشته و در نظر داشتن پشتکاری که تا اینجا همراه آنان بوده، می تواند انگیزه بخش و ناامیدی آن ها را کمتر کند باشد.

به طول کلی خستگی در این دوران به دو دسته ی خستگی جسمی و خستگی روحی تقسیم بندی می شود که رفع هر یک به راهکار های خاص خود نیازمند است.

خستگی جسمی:

با توجه به مدت زمان طولانی ای که دانش اموزان صرف مطالعه می نمایند و در این مدت به صورت ساکن در محل مطالعه هستند، احساس خستگی و کسالت امری بدیهی است که می بایست با در نظر گرفتن برخی موارد، آن را برطرف نمود.

ورزش:

انجام تمرینات کششی و نرمش، با بهبود خونرسانی به ارگان های اصلی مثل مغز، باعث افزایش اکسیژن و مواد قندی در مغز شده و باعث افزایش انرژی کاهش خستگی ذهنی می شود. علاوه بر آن انجام این نرمش ها با حرکات ماهیچه ها و... باعث افزایش احساس نشاط و شادابی در دانش آموزان می شود و رخوت و بی حالی را از آن ها دور می نماید. لازم است دانش اموزان توجه نمایند که تمریناتی که انجام می دهند نسبتا ساده ولی کاربردی باشد تا دانش آموزان از نظر جسمی اسبی نبینند.

تغذیه:

مصرف خوراکی های انرژی زا نیز می تواند در رفع خستگی جسمی کمک کننده باشد. مواد مغذی ای مثل مغزها، شیره انگور و توت، خرما و... با افزایش مواد مفید و انرژی زا مثل مواد قندی باعث افزایش بازدهی مغز و کاهش خستگی آن می شود.

خواب کافی: بخش بزرگی از خستگی جسمی ما به کمک خوابیدن رفع می شود و اگر دانش اموز در طول شبانه روز خواب کافی و باکیفیت نداشته باشد، خستگی او رفع نخواهد شد و این موضوع در طی مدت زمانی می تواند برای دانش اموزان بسیار سخت و آزار دهنده باشد. بنابراین دانش اموزان نباید برای استفاده ی حداکثری از وقت باقی مانده خواب خود را بیش از اندازه کم کنند تا خستگی جسمی آن ها رفع شود.

محیط مطالعه: محیط مطالعه ی مناسب نقش پررنگی وضعیت خستگی دانش اموز دارد. وجود میز و صندلی استاندارد،(برای دانش آموزانی که روی زمین می تشینند، میزهای مناسب)، نور مناسب و تهویه ی هوا، نقش بسزایی در نشاط دانش اموزان دارد.

استراحت کافی:

وجود زمان استراحت مناسب بین دروس، برای بازیابی ذهن شما الزامی است. به ویژه در ماه های پایانی کنکور و حجم سنگین درس ها این مسئله اهمیت بیشتری دارد.

ساعت مطالعه ی مناسب:

ساعت مطالعه ی دانش آموزان باید متناسب با توان آن ها باشد و همچنین روند افزایش آن باید به صورت آهسته و پیوسته صورت گیرد تا با خستگی جسمی، بازدهی دانش آموزان کاهش نیابد. 

خستگی روحی:

انجام دادن کاری در بلند مدت و بدون وقفه، با وجود استراحت کمتر از حالت عادی چندان برای دانش آموزان دلپذیر نیست، به ویژه اینکه در این شرایط دانش آموزان تا حدودی استرس و اضطراب را هم متحمل شوند، در بلند مدت باعث خستگی روحی دانش آموزان می شود. در ادامه با ارائه ی مواردی می توان این خستگی را تا حد زیادی برطرف نمود.

مدیریت استرس: در زمان های نزدیک به برگزاری آزمون، به مرور استرس دانش آموزان بالاتر می رود و دانش آموزان می بایست استرس خود را مدیریت کنند. داشتن خواب کافی با اثر مثبت بر تمرکز دانش آموزان، باعث داشتن ذهنی آرام می شود.

اعتماد به نفس:

گاهی برخی از دانش آموزان تحت تاثیر استرس و شرایط روانی نزدیک به آزمون اعتماد به نفس خود را از دست می دهند و فکر می کنند مطالب را به خوبی نیاموخته اند یا از پس حل سوالات بر نمی آیند. در اینجا توصیه می شود با اطمینان به تلاش هایی که تا کنون به ثمر رسانده اید و اعتماد به اندوخته خود و نیز دوری از ناامیدی اعتماد به نفس خود را بهبود ببخشید. نسبت به کنکور دید مناسبی داشته باشید و همانطور که اصطلاحا گفته می شود از کنکور برای خود غول نسازید و با این تصور به خود استرس وارد نکنید.

محتواهای انگیزشی:

گوش دادن به موزیک های انگیزشی، به ویژه در ابتدای روز، باعث افزایش انرژی شما و سرحال شدن شما از نظر روحی شده و میل به تلاش و ادامه دادن را در شما بر می انگیزد.

تغذیه:

از مصرف بی رویه و افراطی خوراکی های کافئین دار پرهیز کنید زیرا با تغییرات هورمونی و فشار خون می تواند باعث افزایش استرس و اضطراب شما شود.