مشاوره تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، آکادمی آموزش، کنکور

وسواس مطالعاتی

کد خبر : 116  |  زمان ارسال : چهارشنبه 19 مهر 1402
وسواس مطالعاتی یکی از مشکلات برخی از دانش آموزان که ما در این مقاله راه های برطرف سازی آن را شرح داده ایم

وسواس مطالعاتی

وسواس در مطالعه چگونه قابل برطرف شدن است؟

از عادت های نادرست و آزار دهدنده ی برخی دانش اموزان کنکوری، وسواس در مطالعه است که عواقب آسیب زننده ای در پی دارد.

دانش آموزانی که به این عادت دچار شده اند باید هرچه سریعتر آن را برطرف نمایند تا از عواقب آن در امان باشند. در ادامه به بیان راهکار هایی در این باره می پردازیم. برخی دانش آموزان-به قصد دقت بیشتر- به جای عبارت خوانی کلمه خوانی می کنند.

دسته از دانش اموزان وقت نسبتا زیادی را روی هر کلمه می گذارند و توقع دارند یادگیری و درک مفهوم صرفا از طریق مطالعه- آن هم کلمه به کلمه  صورت گیرد.

در صورتی که مطالبی که در هر مبحث عنوان می شود با هم در ارتباط بوده و مطالعه با دیدگاه کل نگری و دیدگاه ترکیبی است که در پاسخ دهی به سوالات کنکور ملاک است، لازم است دانش آموزان کلمه خوانی را کنار گذاشته و عبارت خوانی را جایگزین آن نمایند. مطالعه ی چندین باره ی متن کتاب درسی و مرور بیش از حد آن نیز از عوارض وسواس مطالعاتی است؛ اما لازم است دانش اموزان به این نکته توجه نمایند که بخشی از یادگیری در تایم مطالعه و خواندن متن درس صورت می گیرد و بخشی از آن که بسیار اهمیت دارد.

از راه حل تست و تمرین به دست می اید. پس تا جایی که امکان دارد مرور های خود را تست محور پیش ببرید. موضوع اصلی مبحث را به زیرموضوع های جزئی تر تقسیم کنید و هنگام مطالعه ی هر بخش ذهن خود را متمرکز به مطالعه ی همان مبحث داشته باشید. گاهی استرس و کمالگرایی در مطالعه باعث می شود دانش آموز نگران مطالعه ی سایر بخش ها باشد. خوب است بدانید که تکرار مداوم و پی در پی یک مطلب دلیل بر یلدپیری کامل و عدم فراموشی مطلب نیست؛ زیرا لازم است دوره های مروری دانش آموزان در بازه زمانی های مختلفی برنامه ریزی شود.

پس روند مطالعه یک روند ادامه دار است که هر بخش از آن زمان خاص خود را دارد. در صورتی که این وسواس در ذهن شما باعث شکل گیری افکار مزاحم و تشویش شما شده؛ قبل از شروع مطالعه افکار مزاحم خود را روی یک برگه بنویسید و نگرانی های خود را روی کاغذ بیاورید؛ سپس با خیال راحت و آرامش خاطر مطالعه ی خود را شروع کنید. گاهی دانش آموزانی که دچار این عادت هستند، در استفاده از منابع و درسنامه های آن هم به صورت افراطی عمل می کنند و از منابع بسیار زیادی استفاده می نمایند.

در صورتی که این عادت اشتباه است زیرا درسنامه ها همگی بر اساس منبع اصلی که کتاب درسی شماست تالیف شده اند و در نهایت به تفهیم مطالب مشابه به شکل های متفاوت می پردازند و مطالعه ی درسنامه های متعدد از نظر علمی مطلب چندانی به شما اضافه نمی کند.

بنابراین کم کم تعداد درسنامه هایی که مطالعه می کنید را کم کرده و تعداد منابع خود را به حد مناسبی برسانید. یکی از اصلی ترین عوارض وسواس مطالعاتی کندخوانی است که اگر برطرف نشود؛ دانش آموز از برنامه ی مطالعاتی خود عقب می ماند؛ بنابراین دانش آموزان با تهیه ی یک برنامه ی حجمی-زمانی که به طور دقیق مشخص کند که در مدت زمان مطالعه چقدر در مبحث پیشروی داشته باشند؛ همچنین موظف بودن به اجرای برنامه؛ باعث می شود کندخوانی شما برطرف شود. کمالگرایی یکی از عادت های مخربی است که برخی کنکوری ها به آن دچار می شوند. برخی از دانش آموزانی که دچار وسواس مطالعاتی هستند نیز از این مورد رنج می برند. اما با تغییر نگرش دانش آموزان نسبت به هدفی که از مطالعه ی خود دارند و تلاش برای بهتر از قبل شدن- صفر یا صدی نبودن- می توانند به مرور مهارت های خود را با روش های کار آمد بهبود ببخشند.

در پایان خوب است بدانید عادت هایی که مدت ها با دانش آموزان بوده، به صورت مقطعی و آنی کنار گذاشته نمی شوند و باید به صورت تدریجی تلاش کرد تا کم کم تغییرات مثبت حاصل شود.