مشاوره تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، آکادمی آموزش، کنکور

افزایش تمرکز

کد خبر : 25  |  زمان ارسال : دوشنبه 17 اردیبهشت 1403
هنگام شروع مطالعه باید فاکتورهایی را حتما مدنظر داشته باشید. به عنوان نمونه مطالعه شما باید به صورت "عمیق و مفهومی" باشد . مطالعه ی سطحی و بدون تمرکز با گذر زمان سبب پسرفت تحصیلی خواهد شد. بدون تمرکز حواس ممکن است درک و فهم مطلبی که فقط یک ساعت وقت لازم داشته باشد، ساعت ها وقت بگیرد؛ و حتی به خوبی فهمیده نشود و اثر مثبتی نداشته باشد.پس افزایش تمرکز در حین مطالعه و راه های افزایش آن موضوع مهمی می باشد که بهتر است مدنظر دانش آموزان قرار بگیرد. افزایش تمرکز در حین مطالعه سبب بالارفتن سطح یادگیری خواهد شد. هرقدر ذهن آشفته و درگیرتر باشد؛ قدرت و توان یادگیری به همان نسبت پایین خواهد آمد. در ادامه با برخی از تکنیک های افزایش تمرکز حین مطالعه آشنا خواهیم شد

افزایش تمرکز

"چند تکنیک افزایش تمرکز هنگام مطالعه"

هنگام شروع مطالعه باید فاکتورهایی را حتما مدنظر داشته باشید. به عنوان نمونه مطالعه شما باید به صورت "عمیق و مفهومی" باشد . مطالعه ی سطحی و بدون تمرکز با گذر زمان سبب پسرفت تحصیلی خواهد شد. بدون تمرکز حواس ممکن است درک و فهم مطلبی که فقط یک ساعت وقت لازم داشته باشد، ساعت ها وقت بگیرد؛ و حتی به خوبی فهمیده نشود و اثر مثبتی نداشته باشد.

پس افزایش تمرکز در حین مطالعه و راه های افزایش آن موضوع مهمی می باشد که بهتر است مدنظر دانش آموزان قرار بگیرد. افزایش تمرکز در حین مطالعه سبب بالارفتن سطح یادگیری خواهد شد. هرقدر ذهن آشفته و درگیرتر باشد؛ قدرت و توان یادگیری به همان نسبت پایین خواهد آمد. در ادامه با برخی از تکنیک های افزایش تمرکز حین مطالعه آشنا خواهیم شد. 

شناخت عوامل کاهنده تمرکز:

معمولا هنگام درس خواندن مهم ترین عواملی که باعث کاهش تمرکز و حواس پرتی می شوند؛ از جمله موارد زیر می باشند:

  • افکار
  • شبکه‌ های اجتماعی
  • تماس‌ ها
  • وب‌گردی بدون هدف
  • تلویزیون
  • روابط،
  • بحث و جدل ها
  • سر و صدا
  • خیال پردازی بیش از حد

بهتر است با شناخت این عوامل درگیری ذهنی خود به وسیله آنها را به حداقل کاهش دهیم. به طور مثال در محیط مطالعه نوتفیکیشن گوشی را غیرفعال کرده، صدای تلویزیون را به حداقل رسانده، گوشی همراه را برروی حالت Focus Mode قرار داده و از افکار و خیال پردازی های بیهوده اجتناب کنیم.

 

 

محیط مطالعه :

مرتب بودن وسایل اتاق ، دمای مناسب ، تهویه هوا ، نور کافی ، نبود سر و صدا و ... همه از ویژگی های لازم یک محیط مطالعه مناسب برای تمرکز بیشتر حین درس خواندن هستند. یک مکان مطالعه خوب از الزامات ایجاد تمرکز هنگام درس خواندن است. در واقع اولین چیزی که می تواند به شما برای افزایش تمرکز کمک کند؛ مکانی است که در آن مطالعه می کنید. چرا که روی نحوه تمرکز شما تاثیر زیادی دارد. برای رسیدن به بیشترین میزان تمرکز ، محل مطالعه را درست انتخاب کنید.

برخی از نکات مهم درباره محیط مناسب مطالعه :

سعی کنید مکان مطالعه خود را طوری انتخاب کنید که دیگران کمتر به آن جا رفت و آمد داشته باشند.• ترجیحا در محل درس خواندن شما، تلویزیون در دسترس نباشد.

کتاب‌ها و جزوه‌ها مورد نیازتان را کنار دست تان بگذارید. اگر لازم باشد برای آن‌ ها از جای تان بلند شوید یا مدتی دنبالشان بگردید، حواس‌تان بیش‌تر پرت می‌ شود.

اگر سر و صدای زیادی می شنوید، هدفونی تهیه کنید و آن را روی گوش تان بگذارید تا شنیدن صداهای پرت کننده حواس به حداقل برسد. همچنین می توانید از موسیقی بی کلام برای افزایش تمرکز (به خصوص درباره درس های محاسباتی مثل ریاضی) استفاده کنید.

وضعیت بدنی :

خواب نامنظم و فعالیت ها و عادات غذایی نادرست، می توانند از علائم و مشکلات مربوط به عدم تمرکز باشند؛ به عنوان مثال، سنگینی معده و سیری بیش از حد، یکی از زمینه های عدم تمرکز به هنگام درس خواندن است. شما باید از خوردن غذاهای پرحجم خودداری کنید ؛ زیرا با سرازیر شدن خون به سمت دستگاه گوارش، از توان حسی و ذهنی شما کاسته می شود. همچنین باید بدانید که صبحانه کافی و مقوی، نقش مهمی در ایجاد و افزایش تمرکز حواس در طی روز خواهد داشت. در اولین غذای روز، همراه با کربوهیدرات، پروتئین نیز میل کنید؛ غذاهایی مثل تخم مرغ، ماهی، پنیر یا خشکبار.

تاثیر کافئین در افزایش تمرکز:

ثابت شده است که مصرف متعادل و به اندازه نوشیدنی های کافئین دار ارتباط مستقیمی با افزایش تمرکز در حین مطالعه خواهد داشت. اما لازم است دقت کنید که زیاده روی در مصرف کافئین و نوشیدنی های آن تاثیر معکوسی خواهد گذاشت و حتی باعث کاهش تمرکز خواهد شد. اما مصرف یک تا دو فنجان چای ، قهوه ، نسکافه و ... در طول شبانه روز می تواند موثر واقع شود. البته بهتر است زمان مناسبی را جهت مصرف نوشیدنی های کافئین دار انتخاب کنید؛ چرا که اثرات کافئین حدود 6 تا 8 ساعت در بدن باقی می ماند. بهترین زمان مصرف نوشیدنی های کافئین دار صبح زود و هنگام بیدار شدن می باشد.

یادداشت برداری و خلاصه نوشتن :

یکی از راه های افزایش تمرکز حین مطالعه، یادداشت مطالب درحال یادگیری می باشد. یادداشت مطالب به شکل های خلاقانه و با استفاده از شکل ها و نمادها باعث خواهد شد تا مغز شما به صورت ناخودآگاه فعال تر شده و تمرکز در حین نوشتن مطالب بالا برود. در حین نوشتن مطالب برروی کاغذ، چشم ها ، دست و ذهن همگی باهم در تعامل قرار می گیرند؛ تا مطالب ثبت شده در ذهن برروی کاغذ پیاده شود و همین موضوع سبب خواهد شد تا آن مبحث به شکل بهتری در حافظه ثبت شود.

پرسش و طرح سوال :

یکی از روش های موثر در افزایش تمرکز حین درس خواندن "طرح سوال" می باشد. بدین گونه که پس از مطالعه یک پاراگراف، درباره مطالب مربوطه از خود سوال می پرسید و تلاش می کنید تا به صورت منطقی به آن پرسش پاسخ دهید. در این روش نه تنها تمرکز شما برروی مطلب افزایش پیدا خواهد کرد؛ بلکه حتی سبب می شود تا با نمونه سوالات احتمالی هر مبحث آشنا شوید.