اهمیت استراحت کردن :
ساعت مطالعه شما نباید بلند مدت باشد. بعضی از دانشآموزان عادت دارند که ابتدا مطلب مورد مطالعه را کامل به اتمام برسانند؛ سپس اقدام به استراحت کنند. اگر خسته باشید؛ یادگیری شما مختل می شود. بنابراین هر موقع احساس کردید نیاز به استراحت دارید می بایست از مطالعه دست بکشید و مدتی را استراحت نمایید. در برنامه ریزی های خود دقت کنید که بین بازه های درس خواندن مدت زمانی را برای استراحت کردن درنظر بگیرید و ساعات مطالعاتی شما پیوسته و پشت سرهم نباشد. میتوانید در زمان استراحت از تغذیه خوب نیز استفاده نمایید. استراحت دربین بازه های مطالعاتی باعث تثبیت مطالب و آماده سازی ذهن برای پذیرش مفاهیم جدید می شود.
افکار خود را کنترل کنید:
ممکن است جز دسته ای از افراد باشید که درحین درس خواندن دچار حواس پرتی های فکری می شوند. در این صورت باید بسیار تلاش کنید تا جلوی افکار غیر درسی و خیال پردازی های بیهوده خود را بگیرید. بهتراست هرگاه متوجه شدید ذهن شما درحال دورشدن از مطالب درسی ست به خود تلنگر بزنید و سریع ذهن خود را جمع و جور کنید. میتوانید از ضربدر زدن روی برگه کمک بگیرید و هر ساعت تلاش کنید تا تعداد ضربدرها را نسبت به ساعت قبلی کاهش دهید. این روند باعث خواهد شد با تمرکز بیشتری مطالعه را پیش ببرید.
تاثیر خواب و خوراک و شرایط فیزیکی :
اگر می خواهید حواس پرتی های خود را به حداقل مقدار ممکن برسانید باید به شرایط فیزیکی بدن خود اهمیت دهید. طبیعتا ذهن هنگامی حداکثر توان خود را خواهد داشت که در بهترین وضعیت فیزیولوژیکی خود قرار گرفته باشد. بهتر است شبها به صورت منظم زود بخوابید و صبحها زود از خواب بیدار شوید. بازدهی و بهرهوری دانشآموزان در ساعات اولیه روز خیلی بیشتر از سایر ساعات روز است. عادتهای غذایی صحیح هم میتواند تاثیر زیادی در کیفیت مطالعه شما داشته باشد. وعده های غذایی مقوی مثل تخممرغ، پنیر، خشکبار ، مغز آجیل ها و … باعث افزایش تمرکز و به حداقل رسیدن حواس پرتی های شما خواهد شد.
عوامل بیرونی و محیطی :
محیط مناسب را برای مطالعه انتخاب کنید: نشستن در محیطی مناسب نقش زیادی در افزایش تمرکز برای درس خواندن دارد. وقتی اتاقی شلوغ و نامرتب دارید، نباید توقع داشته باشید که بتوانید با تمرکز زیاد کار کنید. افزایش تمرکز برای درس خواندن نیازمند این است که در محیطی راحت و آرام قرار بگیرید. بهتر است که محل مناسب برای درس خواندن نه زیاد سرد باشد و نه زیاد گرم. سعی کنید در این محل تلویزیون یا وسایل بازی قرار ندهید تا وسوسه بازی کردن حواس شما را از درس خواندن پرت نکند. اتاق خود را تمیز و مرتب نگه دارید و جزوهها و کتابها را در دسترس قرار دهید.
عواملی که باعث حواس پرتی شما می شوند را از دسترس خارج کنید:
دیدن نوتفیکیشن های گوشی و به دنبال آن گشت و گذار در شبکه های اجتماعی باعث از دست رفتن زمان زیادی از شما خواهد شد. پس بهتر است در هنگام مطالعه یا نوتفیکیشن های گوشی خود را غیرفعال کنید و یا گوشی را از دسترس خود دور نگه دارید. اگر در اطراف محیط مطالعه عکس ، نوشته ، آینه یا هرعامل دیگری قرار دارد که مانع تمرکز می شود، آن را جابه جا کنید.
سرو صداهای محیط مطالعه را به حداقل برسانید:
سعی کنید تا جای ممکن محیطی را برای درس خواندن در نظر بگیرید که کمترین سر و صدا را داشته باشد. همچنین از خوانواده خود خواهش کنید تا با صدای کمتری باهمدیگر صحبت کنند. صدای تلویزیون یکی از عواملی است که به شدت باعث کاهش تمرکز خواهد شد. سعی کنید چنین عواملی را کنترل کنید تا تمرکز شما توسط آنها مختل نشود. درصورت امکان می توانید درس خواندن در سالن های مطالعه را مدنظر قرار دهید. دمای محیط مطالعه و تهویه هوا را کنترل کنید.
"پایان"
نویسنده : فاطمه نادرخوی "آکادمی رادمد"