برنامه شما باید چند ویژگی مهم داشته باشد:
- باید واقعبینانه باشد! انرژی شما برای درس خواندن در طول روزهای ماه رمضان کمتر است، پس آن را هوشمندانه تقسیم کنید.
- حوصله سر بر نباشد، چرا که بدون شک تشنگی و گرسنگی به اندازه کافی کلافهتان خواهند کرد. پس بهتر است درسها را طوری قرار دهید که شما را خسته نکنند.
- مطالب را حتما بخش بندی کنید. یادتان باشد درس خواندن در ماه رمضان کمی خسته کننده است. پس از مطالعه طولانی مدت پرهیز کنید و مطالب را به بخشهای کوچکتری تقسیم بندی کنید.
- حتما در برنامه زمانهایی را برای استراحت کردن قرار دهید. میپرسید چرا؟ یک بار دیگر مورد قبلی را بخوانید! • باید با زمان خوابتان هماهنگ باشد. برای اینکه بتوانید به بهترین شکل این کار را انجام دهید،
- خواب خود را تنظیم کنید • خواب یکی از بزرگترین چالشهایی است که در ماه مبارک رمضان با آن مواجه میشوید. میپرسید چرا؟ چون یک وعده کامل غذایی به نام سحری هم به منوی شما اضافه میشود! آن هم دقیقا زمانی که باید در خواب ناز باشید. اما نیازی نیست نگران باشید، چرا که با مدیریت زمان و ساعت خواب، میتوانید از این چالش هم به سلامت عبور کنید. • معمولا خواب عمیق بین ساعت ۱۱ تا ۵ صبح اتفاق میافتد. علاوه بر آن طبق تحقیقات ما در هر ۸ ساعت خواب شبانه، به ۱ تا ۲ ساعت خواب عمیق نیاز داریم. پس بهتر است در این زمان و تا قبل از اذان که برای خوردن سحری بیداری میشوید حتما کمی بخوابید. این کار کمک میکند تا در طول روز هم کمتر احساس خستگی کنید. پس به هوای اینکه بعد از ظهر چند ساعتی را چرت میزنید، این ساعت از خواب را فدا نکنید •
- سالم بخورید! • خب، رسیدیم به بخش جذاب تغذیه در ماه مبارک رمضان. فرقی ندارد که یک کنکوری هستید یا یک داوطلب آزمون آیلس، آنچه شما در دو وعده افطار و سحر میل میکنید میتواند نقش بسیار مهمی را در موفقیتتان ایفا کند. در واقع شما فقط همین دو بار را فرصت دارید که انرژی مورد نیاز بدن خود را با خوردن مواد غذایی تامین کنید. برای همین هم توصیه اول ما به شما این است که حتما از غذاهای طبیعی و سالم استفاده کنید.
- میوهجات، سبزیها، مواد پروتئینی مثل انواع گوشت و کربوهیدراتهایی مانند نان و برنج باید در رژیم غذاییتان وجود داشته باشند. علاوه بر آن خوردن مغزهایی مانند گردو به خاطر امگا۳ موجود درون آن بسیار برای شما مفید است. در عوض تا جایی که میتوانید از غذاهای چرب، شور و قندهای مصنوعی و شکر دوری کنید و خرما را جایگزین آن کنید. به این ترتیب در طول روز هم دچار ضعف و خستگی نمیشوید.
- در ماه مبارک رمضان حرفهای مطالعه کنید • یکی از نکاتی که میتواند به شکل چشمگیری مطالعه و درس خواندن شما در ماه رمضان را متحول کند، آشنایی با مهارتهای مطالعه است. مهارتهای مطالعه در حالت عادی باعث افزایش یادگیری و بازدهی ما میشوند. موضوعی که میتواند باعث افزایش کیفیت مطالعه ما در ماه رمضان شود.اما در بین تمام مهارتهای مطالعه، تندخوانی میتواند بیشتری کمک را به ما بکند. دلیلش این است که ما در ماه رمضان زمان کمتری برای مطالعه داریم.
- تندخوانی هم به افراد کمک میکند تا بتوانند در زمان کوتاهتری نسبت به قبل مطالب را مطالعه کنند. علاوه بر این با توجه به روزه داری در این ماه، مطالعه در زمانهای طولانی برای ما خسته کننده میشود. پس اگر بتوانیم در مدت زمان کمتر همان حجم مطالب را با همان کیفیت مطالعه کنیم، بدون شک بازدهی بیشتری خواهیم داشت.
- برای آنهایی که به دنبال موفقیت در آزمونهای پیش روی خود در زندگی هستند، حتی یک روز هم اهمیت زیادی دارد. پس هیچکدام نمیتوانند به خاطر ماه رمضان درس خواندن را کنار بگذارند. چاره کار این است که با استفاده از مهارتهایی مانند تندخوانی، فرصت مطالعه در ماه رمضان را از خود دریغ نکنید.
توصیه های غذایی در ماه رمضان برای کنکوری ها
حتما سحری را کامل میل کنید. برای خوردن سحری حتما وقت کافی اختصاص دهید و با آرامش و دور از استرس غذای خود را میل نمایید.
- یکی از موارد اشتباه غذایی در این وعده تسریع در غذا خوردن است که اثر آن بعد از چند روز روزه گرفتن در سیستم گوارش آشکار خواهد شد, عوارضی مثل سنگینی معده، عدم مراحل هضم طبیعی غذا در طول روز….
- بهتر است در وعدهی سحر به جای استفاده از قندهای ساده نظیر حلوا، قند و شکر، شیرینی، مربا و عسل از قندهای مرکب نظیر نان، برنج و ماکارانی استفاده شود؛
- غذای افطار را به آرامی اما در یک وعده میل کنید و از خوردن تنقلات فراوان در فاصله افطار تا سحر بپرهیزید. این کار باعث می شود معده ی شما برای صرف سحری به طور کامل خالی و آماده باشد.
- کلسیم و فسفر در بسیاری از واکنشهای سیستم مغزی و آزاد کردن انرژی در بدن نقش دارند، لذا از آنجا که در ماه مبارک رمضان، تعداد وعدههای غذایی کمتر میشود، متأسفانه برخی از کنکوری ها نسبت به مصرف شیر و ماست، غافل میشوند.
- مصرف شیر ولرم، چه در وعدهی سحر و چه افطار، بسیار مؤثر میباشد.
- وجود لبنیات در رژیم غذایی به دلیل داشتن کلسیم فراوان برای سلول های عصبی بسیار مفید بوده و موجب آرامش اعصاب در افراد کنکوری خواهد شد, داوطلبانی که میخواهند خواب راحتی داشته باشند، باید هنگام خواب یک لیوان شیر بنوشند.
- مصرف مواد غذایی حاوی ویتامینهای گروه B و ویتامینE نظیر آجیل و گردو در اکسیژنرسانی به مغز و خنثیسازی رادیکالهای آزاد مهاجم به مغز و اعصاب و در تمرکز و حافظه مؤثر بوده بنابراین در وعدهی شام بعد از افطار افراد کنکوری توصیه می شود.
- دلیل اصلی خستگی و خواب الودگی در ماه رمضان کم خوابی نیست، بلکه کم آبی است!بدن بیشتر ما به خاطر روزهدار بودن آب کمی در اختیار دارد. به همین دلیل علاوه بر اینکه بهتر است از فعالیتهای اضافه بپرهیزید، پیشنهاد میکنم که در هنگام سحر و افطار به اندازه کافی آب بنوشید. نوشیدن آب برای فعالیت مغز بسیار مهم است. شما خوردن هندوانه و تخم شربتی هم میتواند تا زمان زیادی تشنگی شما را برطرف کند. پس آب خوردن را بیشتر از قبل جدی بگیرید.
- خرما و آب میوه، مناسب ترین گزینه برای شروع افطاری هستند. می توانید بعد از آن، سوپ سبزیجات با رشته بخورید و از خوردن آن لذت ببرید.
- مصرف این مواد غذایی، برای حفظ تعادل قند خون و آب و مایعات بدن، مفید است. اگر زیاد از مواد غذایی چرب استفاده کنید، هنگام سحر بی اشتها خواهید شد؛ زیرا هضم چربی ها احتیاج به زمان زیادی دارد. همچنین اگر بعد از افطار تا دیروقت همچنان به خوردن ادامه دهید، مطمئن باشید که هنگام سحر بی حوصله و بی اشتها خواهید شد. میوه جات را در وعده ی سحر و افطار فراموش نکنید. برخی خانواده ها هنگام افطار غذای مفصلی نمی خورند و آن را به وعده ی شام یعنی چند ساعت بعد موکول می کنند. اگر شما هم جزء این خانواده ها هستید، در وعده ی شام، مواد گوشتی و پروتئینی را فراموش نکنید در ماه رمضان گروهی مطالعه کنید یکی از راههایی که میتواند گره گشای شما باشد مطالعه گروهی است. همانطور که چند بار گفتیم، مطالعه در ماه رمضان میتواند تا حد زیادی خسته کننده و حوصله سر بر باشد. اما وقتی این کار را در کنار دوستانتان انجام دهید، دیگر خیلی برایتان سخت نخواهد بود. تنها کافی است که با یک یا چند نفر از دوستانتان قرار مطالعه بگذارید. حتی لازم نیست که این قرار حضوری باشد، شما میتوانید به صورت آنلاین با یکدیگر در ارتباط باشید.مطالعه گروهی نه تنها به شما انگیزه میدهد، بلکه باعث میشود بتوانید نقاط ضعف و قوت خود را پیدا کنید. به این ترتیب و با کمک دوستانتان میتوانید این نقاط ضعف را بهبود و نقاط قوت را حفظ کنید. نقطه مثبت دیگر ماه رمضان گرسنگی طولانی مدته! بی شک این یکی از بهترین نقاط قوت ماه رمضان است. ما در طول روزهای عادی حداقل سه وعده غذایی داریم. و این بدین معنی است که ما روزانه ۳بار گرسنه می شویم و ۳بار سیر. و اگر بخوایم دقیق تر به این موضوع نگاه کنیم، ما زمان نزدیک به وعده های غذایی روزانه را بدلیل گرسنگی و زمان بعد از غذا خوردن را بدلیل پر بودن معده از مواد غذایی از دست می دهیم یعنی روزانه غیر از خواب حدود ۴الی ۵ساعت را بدلیل پروسه غذاخوردن ازدست می دهیم. اما در ماه رمضان دو وعده غذا داریم و اگر بصورتی که در این مقاله ذکر شده برنامه ریزی کنیم می تونیم این ۴_۵ساعت پرتی را به ۲ ساعت کاهش بدهیم. ویژگی های منفی مطالعه در ماه رمضان اما نقطه ضعف ماه رمضان، ضعف و بی حالی نزدیک افطار همچنین عوض شدن سبک زندگی است. خیلی از کنکوری ها شب های ماه رمضان بیدارند و روزها خوابند. که این تغییر در ساعت بیولوژیک بدن برای یک کنکوری بسیار خطرناک می باشد و برگرداندن این تغییر به حالت اولیه کار بسیار دشواری است و ادامه دادن به این کارِ اشتباه، اشتباه در اشتباه.
جمع بندی نکات :
1. تا جایی که ممکن است از سحر تا ظهر به مطالعه بپردازید و بعد از ظهر را استراحت کنید.
2. اگر نمی توانید مورد 1 را رعایت کنید استفاده از شب تا صبح برای مطالعه هم پیشنهاد خوبی است که البته به نظر من پیشنهاد 1 خیلی بهتر است.
3. رژیم غذایی مناسب در این ماه را رعایت کنید.
4. سعی کنید در طول روز زیاد از خانه بیرون نروید تا به دلیل گرمای زیاد انرژی شما تحلیل نرود.
5. ساعات پس از افطار زمان مناسبی برای مطالعه محسوب میگردد؛ پیشنهادی که برای مطالعه وجود دارد آن است که در ساعات اولیه پس از افطار و به منظور رسیدن به یک تمرکز مطلوب مطالعه را به صورت روزنامهای و سطحی به مدت حدود یکساعت دنبال کرده وسپس مطالعات سنگین خود را آغاز نمایید.
6. حدود دو ساعت پیش از افطار، برای مطالعه عمیق و فراگیری مطلب، زمان مناسبی نیست و اما در صورت تمایل، میشود به همان مطالعه روزنامهای مطالب و مرور سحطی موارد پیشتر فراگرفته شده پرداخت.(پیشنهاد می شود بعد از افطار و استراحت کافی ابتدا از دروس حفظی همچون دینی یا ادبیات و زبان انگلیسی و عربی شروع کنید)
7. ایام ماه مبارک رمضان را میشود از ساعات شب و بامداد برای مطالعه بهرهمند شد، یا شب ها تا حدود 2 تا 3 شب به مطالعه بپردازید و بعد ساعات نیمروزی را استراحت کنید یا تا حدود ساعت 11:30 شب مطالعه داشته باشید و حدود 2 تا 3 ساعت پس از سحر را نیز برای مطالعه اختصاص دهید.
8. به فکر رقابت باشید و تصور کنید در لحظهای که شما به دلایل مختلف از مطالعه دست کشیدید دانشآموزان بسیاری هستند که با وجود شرایط مشابه با شما سختیها را تحمل کرده و با جدیت مطالعه میکنند. روحیهی رقابت سطح انرژی را در شما بالا میبرد.
9. آیات قرآن کریم حافظهی شما را تقویت میکند؛ بنابراین بهتر است در روز چند آیه از قرآن بخوانید و به خداوند توکل کنید.
10. هنگامی که گرسنه هستید و حوصلهی مطالعه ندارید مقداری استراحت کنید و سپس به سراغ تست یا خلاصههایتان بروید و نگاهی اجمالی به آنها بیندازید.
11. برنامهریزی را فراموش نکنید. قبل از شروع مطالعه برای خودتان مشخص کنید که قرار است در روزی که پیش رو دارید کدام مباحث را مطالعه کنید. اگر هنگام صبح موفق به اتمام آنها نشدید خود را ملزم کنید که پس از افطار از دیدن برخی سریالهای تلویزیونی خودداری کرده و به جایش برنامهی خود را تمام کنید. اما اصولا مکانیسم بدن در ایام ماه رمضان ایجاب میکند تا حدی احساس کسالت و خستگی به صورت همیشگی برای انسان وجود داشته باشد؛ اما به همان میزان بدن انسان تحمل استراحت و خواب کمتر را نیز خواهد داشت، البته ساعات قبل از افطار تمایل به استراحت بیشتر وجود دارد و در ساعات پس از افطار نیز در دو مقطع حدود یک ساعت پس از افطار و نیز در حدود ساعت 11 شب تمایل به خواب در بین افراد وجود دارد.