تکنیک های افزایش تمرکز
تکنیک های افزایش تمرکز
چطور تمرکز رو افزایش بدهم
تمرکز بالا به دلیل اینکه در کیفیت و بازدهی مطالعه تاثیر دارد، بسیار دارای اهمیت است. بعضی دانش آموزان ساعت مطالعه نسبتا بالایی دارند ولی به دلیل تمرکز پایین، نتیجه ی مطلوبی کسب نمی کنند. همچنین تمرکز پایین و پرش افکار،
از مهم ترین دلایل کندخوانی است که خود این مسئله باعث مشکلاتی در روند مطالعه می شود. در این مقاله به ارائه ی تکنیک هایی برای افزایش تمرکز می پردازیم.
نوشتن افکار و زمان دادن به آن ها:
گاهی هنگام مطالعه افکار متفرقه ای به ذهن ما می رسد و فکر ما را به خود مشغول می کند. برای نظم بخشیدن به این مسئله پیشنهاد می شود یه برگه ی سفید کنار خود داشته باشید و برای هر فکری که به ذهنتان رسید یک عنوان تک کلمه ای انتخاب کرده و در برگه بنویسید و سپس مطالعه ی خود را ادامه دهید. این اتفاق هر چه قدر که تکرار شد شما به این روند ادامه بدهید.
شما باید از قبل یک زمان مشخص برای رسیدگی به این افکار داشته باشید تا پس از پایان زمان مطالعه، در زمان مناسب به این افکار رسیدگی کنید.
نکته مهم اینجاست که اولا وقتی ذهن شما به این باور برسد برای این افکار وقت مشخصی در نظر گرفته شده، این افکار به آن زمان موکول شده و تمرکز شما افت پیدا نمی کند.
بازی اعداد:
در زمان های سوخته ی خود ( مثل راه مدرسه) می توانید بازی اعداد را انجام دهید. مثلا اعداد را در ذهن خود جمع و تفریق کنید. به یک عدد مضارب مشخصی اضافه کنید یا از یک عدد مشخص به میزان مشخصی کم کنید.( مثلا از عدد سیصد هفت تا هفت تا کم کنید.یا به عدد دو هفت تا هفت تا اضافه کنید.) این تمرین مثل ورزش برای عضلات، ذهن شما را عادت می دهد تا در زمان انجام عملیات ریاضی متمرکز به انجام آن بپردازد و به افکار دیگر نپردازد.
حواستان باشد که این تمرین را قبل از خواب انجام ندهید چون باعث فعال و هوشیار شدن ذهن شما شده و ممکن است در روند خوابیدن شما اختلال ایجاد کند. نوشتن متفاوت:
یک برگه بردارید و یک مطلب( فرقی نمی کند درسی یا غیر درسی) را بدون نقطه بنویسید. یا با یک نقطه اضافه تر بنویسید. تغییرات این چنینی که عادت های شما را بر هم میزند باعث می شود که هنگام انجام تمرین ذهن شما مجبور شود که با دقت به همین تمرین بپردازد. تمرین با روزنامه: یک روزنامه یا مجله بردارید و دور حروف مشخصی در کلمات خط بکشید. این تمرین را می توانید با خلاقیت خودتان تغییر دهید. مهم این است که ذهن شما برای متمرکز شدن قوی شود. دوری از گوشی و حواشی آن: چک کردن مداوم شبکه های اجتماعی باعث مشغول شدن ذهن آگاه و ناخودآگاه شما به دیده ها و شنیده های مربوط به آن شده و این مشغولیت ذهنی به زمان مطالعه نیز کشیده می شود و تمرکز شما را مختل می کند. بنابراین پیشنهاد می شود که در تایم های استراحت از گوشی خود استفاده نکنید تا در طول روز ذهن آرامی داشته باشید.
دنبال نکردن فیلم و سریال:
دنبال کردن سریال، خصوصا وقتی در حال پخش باشد ذهن شما را به خودش مشغول می کند. همچنین گاهی اتفاقاتی که در طول تماشای فیلم و سریال مشاهده کردیم نیز ذهن ما را درگیر می کند.
ذهن مشوش:
ذهن مشوش باعث ناآرامی و به دنبال آن افت تمرکز می شود. وقتی ذهن ما مشوش است مشخا به یک موضوع خاص فکر نمی کنیم بلکه مجموعه ای از افکار و مسکلات ذهن مارا به خود درگیر کرده است. در چنین شرایطی یک برگه بر دارید و هرچه به ذهنتان می رسد را پیوسته و بی معطلی بنویسید. هر چقدر که طول بکشد ایرادی ندارد. بعد از اتمام نوشتن شما یک برگه دارید که تمام ناآرامی های شما روی آن نقش بسته؛ حالا می توانید با خیال راحت و بافکری که دیگر مشوش نیست به حل آن مشکلات بپردازید یا دست کم از آن ها آگاه شوید.
محیط مطالعه مناسب:
عوامل حواس پرتی را از محیط مطالعه ی خود دور کنید. برای مثال وجود یک عکس خاطره انگیز جلوی چشم شما باعث می شود ذهن شما به خاطره ی آن روز پرداخته و مدتی تا تسلط شما بر شرایط طول بکشد. محیط مطالعه باید از نظر سر و صدا مناسب باشد که البته شدت ان به عادت های مطالعاتی شما بر می گردد اما به طور کلی محیط شلوغ توصیه نمی شود.
خواب کافی:
خواب کافی برای یک فرد بزرگسال بین شش تا هشت ساعت است. خوابیدن کمتر از حد نرمال باعث خستگی و به دنبال آن افت تمرکز شما می شود. همچنین محیط خواب شما باید استاندارد باشد.
مثلا نباید در رخت خواب خود گوشی ببرید چون باعث افت کیفیت خواب شما می شود.
نکته ی مهم:
تکنیک هایی که ذکر شد برای تقویت تمرکز نیازمند استمرار و پیوستگی است. پس باید تمرین شود تا در بلند مدت نتیجه ی آن را ببینید.